Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novoroční procházka od Forků do Vitějovic a zpět

1. 1. 2020

Je Nový rok a před námi jediný dnešní cíl. Navštívit babičku ve Vitějovicích. Protože se k tomu chceme také projít, nejschůdnějším řešením je dojet autem k Forkům a dál jít pěšky. 

Jak se rozmyslíme, tak uděláme. U Forků necháme auto a po levém břehu potoka jdeme směr Vitějovice. Nejdříve mineme Machartů samotu na Pobočí a přes rokli se dostaneme k rozcestí U Vobrázku. po chvilce váhání kudy se vydat, vyrážíme po pěkné svážnici přímo za nosem. Jdeme úbočím zalesněného svahu nad Zlatým potokem. Cestou mineme PP U Piláta s převahou buků.

Zanedlouho nás cesta dovede k vodojemu pod kopcem Kluzí. Odsud se pustíme po vyšlapané polní pěšince ke Zlatému potoku. Přes něj vede úzká lávka, kterou mám problém přejít. S pomocí Tomáše se mi to povede a Zanedlouho jsme ve vsi.

Zpáteční cestu jdeme po prostřední cestě, údolím Zlatého potoka. Mineme mohylu s křížem věnovanou Janu Holubovi, stojící poblíž místa bývalého Pelechů mostu. Dalším zastavením je místo bývalého Jegerhausu s křížkem. Po té míjíme Jelení ohradu a zanedlouho přicházíme ke kamennému mostu, jež je pojmenován Forků.  Odsud k autu, je to co by kamenem dohodil.

Ještě zajdeme ke Standovi popřát hodně zdraví do nového roku a pak jedeme domů. 

Dnešní vycházka měla 11 kilometrů a celá netrvala déle než tři hodiny. Co se týče počasí, svítilo nám i sluníčko na cestu :-)