Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rožmitál na Šumavě a okolí

27. 9. 2020

Protože je Tomík tento víkend opět na brigádě na Rožmberku, a my pro něj musíme dojet, plánujeme nějaký výlet do okolních míst. Ráno je chladno, nějakých 5 C a tak zavrhujeme vyjížďku na kolech a před polednem vyrážíme do Rožmitálu na procházku jeho okolím.

Už příjezd sem, je sám o sobě zajímavý. Z Krumlova vyjíždíme obvyklou cestou, ale v Zátoni přejedeme Vltavu na její pravý břeh. Odtud pokračujeme přes vísku Jistebník, osadu Branná a okolo Čeřína, po úzké silničce, jež je zároveň cyklostezkou až do Rožmitálu. Zde zaparkujeme na návsi a vydáme se na prohlídku zdejšího kostela, Nanebevzetí Panny Marie. Kostel, nebo alespoň jeho zevnějšek, je rekonstruován a vypadá moc pěkně. Protože byl však zavřený, nemohli jsme nahlédnout dovnitř. Součástí jeho areálu je i malý hřbitov, kde nám jeden místní děda vypráví o nedaleké kapli, kam se také chceme podívat. Dozvíme se od něho zdejší pověst o dcerce místního mlynáře, která se, po napití nebo umytí vodou ze studánky, uzdravila a začala vidět. Od těch dob pak ke kapli místní Němci chodili a modlili se. Celé krátké vypravování, bylo dost zmatené a tak nevíme, zda mlynář kapli pouze opravil nebo postavil. Ani to kdy se ten zázrak měl stát. To nám ale nebrání, abychom tam nevyrazili.

Projdeme po návsi z kopečka k potoku, a odtud se mezi domky pustíme po úzké pěšině vzhůru do lesa. Cesta zde strmě stoupá, ale ne dlouho. Po několika stech metrech, v kopci, před námi stojí poměrně velká, …boká kaple, s opravenou kopulovitou střechou. Jinak je celá stavba totálně zpustlá. Stejně jako její nejbližší okolí, které je velmi zarostlé trním a náletovými dřevinami.

Hned naproti kapli se krčí ještě jedna menší a opodál v kopečku nad kaplí jsou ještě další dvě. Zřejmě jsou to pozůstatky z bývalé křížové cesty, která sem kdysi vedla.

Po důkladném prozkoumání celého místa se vydáme po neznačené lesní pěšině, která nás vyvede z lesa mezi pastviny. Po chvilce hledání zde nacházíme také zajímavou a pěknou kapličku, stojící ve stínu čtyř ……. Díky dalšímu křoví u cesty, jsme ji nejprve přehlédli, přestože je v mapách vyznačena.

Opět si ji prohlédneme a jdeme dál úvozem až k nedaleké osadě Michnice.