Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pěšky z Rudolfova do Dobré Vody

29. 1. 2020

Pěšky z Rudolfova do Dobré Vody

České Budějovice jsou naším krajským městem. Jezdíme tam od dětství nejen na nákupy, ale i k lékařům, specialistům, kteří v Prachaticích své ordinace nemají. Tomík i Tomáš zde chodili na střední školy a tak by se dalo předpokládat, že město a jeho okolí dokonale známe. Opak je ale pravdou a tak se dnes vydáme, malou část okolí prozkoumat.

Autem se přiblížíme k výstavišti na odstavné parkoviště a odtud jdeme k zastávce MHD. Do odjezdu autobusu zbývá sotva 10 minut a tak svedu souboj o jízdenky s automatem. Dnes z něho vycházím jako vítěz, ale není to tak vždy. Hurá :-) Po příjezdu busu nasedáme a jedeme do zastávky Rudolfov.

Rudolfov je malé hornické městečko na úbočí Lišovského práhu, nedaleko ČB. První zmínka o těžbě stříbra v okolí, pochází již ze 14. stol. K největšímu rozvoji došlo v 16. století, kdy císař Rudolf II. v roce 1585 povýšil osadu na hornické město. Roku 1619 v době stavovského povstání se zde usadilo stavovské vojsko, které obléhalo České Budějovice. V roce 1620 z pomsty, obyvatelé Budějovic Rudolfov vypálily a doly zaplavily.

Od té doby, doly již využívány nebyly a město ztratilo na svém věhlasu. Částečně bylo město obnoveno již v 17. století, a další rozkvět proběhl až ve století devatenáctém. Dnes žije v městečku přes dva a půl tisíce obyvatel.

Po výstupu z autobusu se pustíme do centra městečka, které je na protilehlém návrší. Nejprve si prohlédneme Perkmistrovský dům, ve kterém dnes sídlí hornické muzeum. Tomáš si zajde do moto-obchodu. Pak si bohužel jen zvenčí, prohlédneme mohutný kostel sv. Víta, který byl stavěný v letech 1554-83 jako protestantský chrám.  

Renesanční zámeček, který postavil těžař a podnikatel Jan Hőlzl ze Sternsteinu, stojící v jiné části obce, stejně jako budovu někdejšího báňského úřadu s renesanční výzdobou a věžičkou, ve které sídlí obecní úřad jsme na naší trase nepotkali.

Od kostela sejdeme z kopečka ke královskému rybníku, který sloužil v minulosti k napájení náhonů důlních zařízení. Poblíž něho je zachovalý měšťanský dům a řada domků maloměstské zástavby.

Pak už pokračujeme po žluté t.z.t., s níž vede souběžně NS nazvaná Cesta kolem hornického města, která je věnovaná historii města a hornictví. Procházíme údolíčkem proti proudu potoka zv. Čertík. Mineme rybník Jarval a nějaké další, až se dostaneme na konec údolí k nevětšímu rybníku na trase Mrhal. Tady údolí končí. Pustíme se po hrázi doprava a na jejím konci opustíme žlutou t.z.t. i NS a pokračujeme po červené t.z.t. lesem k vesnici nazvané Hlincová hora. Projdeme poměrně frekventovanou obec a na jejím konci odbočíme vlevo. Mineme dům s cedulí Nevenčete Vašeho psa u našeho pozemku, a pak už jsme v lese. Jako všude, tak ani tady nemají o kůrovce nouzi :-(

O pár set metrů později, dole v údolíčku přeskočíme Vrátecký potok a pak nás rozbahněná stezka přivede do osady Dubičné. Zajímavostí poblíž této obce je Dlouhý vrch na němž je nejen lyžařský areál, ale i pomník bezmotorového létání, odkud je pěkný výhled, na protilehlý Rudolfov i České Budějovice.

Když se dost pokocháme výhledem do krajiny pokračujeme stále po červené t.z.t až do Dobré Vody. Zde je náš druhý dnešní cíl. Křížová cesta Dobrá Voda.

Křížová cesta se nachází Na Kopečku, v blízkosti kostela Panny Marie Bolestné. Je tvořena 14-ti zděnými kapličkami a končí u kaple Božího hrobu. Postavena byla v letech 1837-39, a nyní je již v centru obce. Podle zdejšího info-panelu byla křížová cesta v roce 1996 zrekonstruována a vymalována akademickou malířkou renatou Štolbovou.

Nutno podotknout, že se nám obrazy moc nelíbily. Co nás ale zaujalo, byl kostel, ale bohužel jsme měli možnost nahlédnout pouze přes mříže. Po prohlídce místa scházíme po schodech bohatě zdobených sgrafity, do dolní části obce, odkud busem MHD jedeme zpět do ČB.

Těsně před odjezdem ještě nahlédneme do barokní kapličky, v níž ústí mariánský pramen, který stojí za počátkem poutí do Dobré Vody.

Celá trasa nebyla delší, než 9 km.

Počasí nám dnes moc nepřálo. Bylo chladno a celou vycházku nás provázely přeháňky deště se sněhem.

Občerstvení jsme měli s sebou vlastní.

Fotogalerie výletu je uložena zde:

https://petstrob.rajce.idnes.cz/2020-01-29_-_Pesky_-_Z_Rudolfova_do_Dobre_Vody/