Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vycházka z Hosína přes Hlubokou a Opatovice zpět

29. 2. 2020

Vycházka z Hosína přes Hlubokou a Opatovice zpět.

Dnešní výlet je opět zařazen do rubriky Toulky po budějovických předměstích.

Výchozím i cílovým bodem je malá obec Hosín, vzdálená 10 km od Českých Budějovic. Auto zaparkujeme poblíž obecního úřadu a dál vyrážíme po svých.

První zajímovostí na trase je zdejší pseudorománský kostel Sv. Petra a Pavla v centru obce. Protože je však zavřený, prohlédneme si ho pouze zvenčí a pak Hosín opouštíme po zelené t.z.t. vedoucí po asfaltové silničce směrem na Hlubokou. Zanedlouho se stezka odklání do luk. Jdeme z mírného kopce, mineme výklenkovou kapli a za nedlouho přicházíme k železničnímu viaduktu před Zámostím. Přestože stále klesáme, nabízí se nám pěkný pohled na nedaleký zámek Hluboká nad Vltavou. Asi po dalším kilometru dosáhneme nejnižššího bodu dnešní cesty. Stojíme na břehu Vltavy poblíž silničního mostu. Odtud se vydáme proti proudu Vltavy po modré t.z.t., která kopíruje asfaltovou cyklostezku. Mineme pomník Vítkovce Záviše z Falkenštejna, který zde byl v roce 1290 popraven. Pomník, nechal vybudovat kníže Adolf Josef ze Schwanzenbergu, v roce 1895. Poblíž něho vykukují v trávě drobounké krokusy. Znamená to, že se jaro blíží :-) 

Pár metrů za pomníkem míjíme jez s plavební komorou pro malé lodě, které zde v létě brázdí Vltavu z ČB na Purkarec.

Ještě asi kilometr jdeme po cyklostezce, ze které pak odbočíme vlevo do vísky Opatovice. Nejprve procházíme její starší částí, kde je původní náves s kapličkou. Jsou zde původní stavení selského baroka s rozložitými křídlovými štíty a skromnější výzdobou, než třeba v Holašovicích nebo v Záboří. Přesto byla obec v roce 1990 vyhlášena vesnickou památkovou zónou.

Po průchodu starší části obce se dostaneme k novější zástavbě, která s historií nemá nic společného. Odtud pokračujeme mezi poli k hlavní silnici. Projdeme osadu Novou Oboru, kde se nachází vybydlený prasečák a nějaký ještě bybydlenější velkostatek. Asi po sto metrech se naše stezka opět stáčí doleva a my začneme stoupat. Přejdeme železniční trať v zastávce Hosín a pak stoupáme až do centra obce, kde parkujeme auto.

Počasí nám dnes vcelku přálo a bylo relativně teplo a pěkně.

Trasa moc náročná nebyla a ušli jsme těměř devět kilometrů.

Co se občerstvení týče, nikam jsme nezacházeli, přesto, že by se v Zámostí nebo Hluboké určitě něco našlo.